Lyttesholm Naturcenter
ENGENS BLOMSTER
Blomster fra Engen
I Laden og i udstillingen ligger en folder med 24 almindelige og sjældne blomster, som er karakteristiske for området. Tag en folder med på turen, og få navne på nogle af de blomster der er at se.
På folderen er et felt til afkrydsning, og er mest ment som en aktivitet til børn.
Tilbage i Laden er en plakat med en kort beskrivelse af de samme blomster.
Her på siden er flere fotos af de samme blomster som i folderen:
Blomster fra Engen
Klik på billederne for at se i stort. Tryk ESC for at komme tilbage.
Blomster må ikke graves op.
Alle Orkideer er fredede og må ikke graves op eller plukkes.
Alle fotos har copyright
Blomster folderen kan også downloades her til selvprint.
Klik på de to sider herunder
Klik på billederne for at se dem i stort, og man kan bladre med piletasterne på keyboardet eller klikke på pilene nederst på siden. Tryk ESC for at komme tilbage.
Folderens 12 Blomster Fra Engen i større opløsning, med ekstra fotos og beskrivelse
Mark-Tusindgylden. Altid en fryd når man får øje på denne kønne lille blomst. Står i små bitte klatter hist og her, og giver en dejlig afveksling i faunaen. Står rundt omkring på engene og markvejene, og sandelig er den også dukket op i Lyttesholms have, nede mod shelterne. Blomstrer juli-september. Halvsjælden.
Slangetunge. En mærkeligt udseende Bregne.Kun ét blad og et aks med sporehuse. Den er lille, 10-25cm høj. Når man først har fået øje på en, ser man den alle steder. Der er en stor bestand på engene nærmest mod stranden, på markvejen og vejen ved stranden. Ses juni-august. Temmelig sjælden i Danmark.
Soløje-Alant. Ved markvejen næsten nede ved hestene finder man denne blomst. Den ligner en staude, og ser lidt rodet ud, men er egentlig ret fin. Insekterne kan godt lide den, så der må være en del nektar i den. Blomstrer juli-september. Kan ses langs markvejen ned mod vildhestene. Temmelig sjælden.
Rødknæ. Den vokser på næringsfattig jord, som godt må være lidt sur jord. Den befinder sig bedst i fuld sol, og er en af de første planter til at indfinde sig på nye områder. Den er den vigstigste værtsplante for larver af sommerfuglen Lille Ildfugl. Rødknæ ses tydelig på Fugleværnsfondens nyligt indkøbte areal nord for den lille lund ved stranden.De to første fotos er hun-planten med blomster, de næste to er han-planter. Blomstrer juni-august. Meget almindelig.
Bakke-Gøgelilje. En meget smuk og sirlig Orkide. Når Maj-Gøgeurten er ved at være afblomstret, tager denne Gøgelilje over. Den har ikke samme overdådige evne til at farve engen. Kigger man nærmere efter, ser man dens enkle skønhed. Her er også fotos af blomsten i knop, og under den, frøstanden fra året før. Bakke-Gøgeliljen bestøves af Aftensværmere og visse Natsværmere. Nektaren er i den lange spore, og kan kun nås af insekter med lang sugesnabel. Samtidig er der ingen "landingsplads", så det skal være insekter som Aftensværmere der står stille i luften, mens de suger med en meget lang snabel. Blomstens pollen sidder i to klæbrige pollinier som hæfter sig til insektets snabel, når den suger. Pollinierne sætter sig fast på den næste blomst som insektet besøger. Her er også fotos af en blomst med de to gule pollinier, og fotoet under hvor pollinierne er væk, og den er klar til bestøvning.
Findes hist og her ved Skagen, og bliver mere og mere sjælden mod syd, indtil Saksfjed Inddæmning hvor der er tusindvis. Blomstrer juni-juli. Sjælden.
Kællingetand. En ærteblomst der ses mange steder. Den har et pudsigt navn, men det refererer til den tandlignende der kan ses hvis man forsigtigt trækker kronbladene af. Se det venstre foto. Kællingetand kan, sammen med nogle bakterier, trække kvælstof ned i jorden. Derfor kan den fint trives på næringsfattige jorde. Blomstrer maj-september. Meget almindelig.
Kæruld. Om sommeren når moser og våde enge dækkes af Kæruld, har det ført til megen poesi: ...Jeg nænner ej at betræde den florlette skinnende hynde, ej at berøre dets kyske, jomfruelig fine ynde...(Jonna Riegels). Man har brugt ulden til fyld i puder og dyner, mest af fattigfolk. Trådene er glatte, så det har ikke været muligt at spinde trådene, med mindre man har blandet det med fåreuld. Så kunne der laves skjorter. Ser man fra diget ind over den sydligste del af Fugleværnsfondens areal, kan man opleve Kærulden, og forestille sig magien i middelalderen. Blomstrer i april-juni, hvorefter frøenes hvide tråde ses. Almindelig.
Klik her for at gå til Folderens 12
Blomster Fra Stranden i større opløsning, med ekstra fotos og beskrivelse.
Klik her for at gå til siden
Litteratur: Den Store Nordiske Flora (gads forlag.) Wikipedia, FugleogNatur.dk,Danmarksflora.dk, Danmarks Vilde Orkideer (Gyldendal)